25
oct.
11

Megalomania Bisericii Ortodoxe Române

Am avut ocazia sa citesc mai multe articole și însemnări în ultima vreme legate de subiectul finanțelor și obiectivelor Bisericii Ortodoxe Române (al cărui enoriaș sunt, dacă am lăsat vreo umbră de îndoială vreodată). Mai precis, am extras din acele contexte obiecțiile la adresa finanțării BOR din bugetul statului român, din bani publici adică, precum și ceea ce aș cita ca „megalomania” bisericii în manifestările sale, în general – și în particular în planurile sale legate de Catedrala Mântuirii Neamului.
În primul rând aș dori să remarc faptul că, în România aproape 19 milioane de oameni sunt ortodocși, în timp ce peste 98% din populația țării este afiliată unei religii. Dat fiind că suntem o democrație, este normal ca această majoritate să fie suficientă pentru a adopta o lege prin care actul religios să fie finanțat din bugetul statului, să fie subvenționat în vederea instituționalizării sale ca organ constitutiv al societății și statului, în aceeași măsură în care sunt subvenționate justiția, educația, sau armata. Ca în orice democrație, această instituționalizare nu reprezintă impunerea unei idei sau afilieri religioase, ci doar a unei cheltuieli din bani publici. Dacă eu sunt ateu, îmi pot pune întrebarea desigur, de ce plătesc eu pentru un act de care nu beneficiez. Iar răspunsul este: plătesc pentru accesibilitatea acestui act. Plătesc pentru că majoritatea concetățenilor mei consideră indispensabil accesul la serviciul religios – și în consecință, dacă la un moment dat voi decide să devin creștin, mozaic, musulman, sau budist, voi avea la dispoziție acel serviciu, ca urmare a acestei taxe. În aceeași măsură, chiar dacă sunt analfabet, prin prisma convingerilor mele sociale, cotizez în continuare la actul educațional, pentru că majoritatea egalilor mei au decis că accesul la acest act este indispensabil, în ciuda faptului că eu însumi aleg să nu beneficiez de el.
Este de asemenea normal ca bugetul alocat actului religios să fie repartizat între diversele confesiuni reprezentate în România proporțional cu numărul de enoriași afiliați fiecărei culte. Nu văd ce alt principiu ar putea fi folosit.
Îmi permit să părăsesc aici subiectul constituțional, deoarece, la urma urmei, suntem o țară relativ deschisă către granițele oricărei alte țări din lume. Îmi imaginez că o persoană trebuie să sufere de un oarecare masochism dacă, sub apăsarea unei majorități atât de zdrobitoare a unei religii străine, crude, profund fundamentaliste și răutăcioase, cum este cea creștină, probabil, în viziunea autorilor articolelor care m-au stârnit – ei bine acea persoană rămâne în continuare cetățean pe plaiul mioritic. Lume este – ca sa utilizez un aforism religios – mare.
Pe de altă parte se pune întrebarea dacă BOR dă dovadă de opulență, sau întreține cheltuieli și manifestări disproporționate față de rolul său în societate. Și aș dori să ofer două modele de gândire în acest sens.

Dacă eu locuiesc într-o casă de piatră și biserica la care mă duc să mă rog este un coteț de paie, mă voi rușina și voi contribui cu tot ce pot să construiesc măcar o biserică din piatră.

Asta nu înseamnă că biserica nu manifestă smerenie, sau eu nu manifest smerenie – dimpotrivă, ar trebui să am aceeași atitudine față de oricare semen al meu, nu doar față de biserică. Și de altfel biserica este prima care îmi dă exemplu în acest sens, prin opera sa de caritate. Ar trebui biserica să dărâme propriile clădiri pentru a da piatra celor care nu au cu ce construi? Ar trebui eu, ca și creștin, să fac același lucru?
Un om îi spune unui preot: – Eu mi-aș tăia și o mână pentru aproapele meu, atât de mult îl iubesc! Iar preotul replică: -Bine, dar mai bine îi ari ogorul, asta îi va fi mai de ajutor.

Lumea modernă, în aceeași măsură cu cea antică, evoluează în jurul unor temple. Chiar dacă azi zeii nu mai sunt etități explicite, Pentagonul este totuși un templu al războiului, cartierul Pigalle este un templu bahic, iar Turnul Trump este un templu al banilor și bogăției.

Niciodată zeii nu au determinat existența acestor temple, iar slujitorii lor nu au recitat „Sfințească-se” cu vreun rozariu. În templul lui Marte s-a studiat dintotdeauna trânta, în templul lui Bachus s-au degustat domnișoarele, iar în templul lui Mercur s-au adunat distinșii din topul Forbes.
Ei bine, în acest context, remarca mea este că, fie și asociindu-ne autorilor Domului din Milano, Hagiei Sofia sau ai lui Notre Dame de Paris, noi, adepții actului spiritual pur, suntem mult, mult în urma slujitorilor celorlalte temple. Este greu să numești biserica megalomană în condițiile în care cea mai impunătoare clădire a sa încape de trei ori în oricare dintre cei 15 zgârie-nori ce se construiesc anul acesta.

Reclame

1 Response to “Megalomania Bisericii Ortodoxe Române”


  1. 1 Andrei
    decembrie 8, 2011 la 2:49 pm

    Nu pot decat sa-ti dau mare dreptate intr-o argumentare rational simpla si de mult bun-simt. Tin sa precizez ca suntem in primul rand un popor majoritar crestin si ca toata valoarea culturii noastre romanesti sta pe baza credintei. Tot ceea ce avem noi mai bun vine din principii morale care desi nu realizam se bazeaza pe religie.De-a lungul istoriei Biserica Ortodoxa Romana a fost ”stalpul de temelie al neamului romanesc”, fiindu-i alaturi si reprezentand unitate. Astfel pentru rolul important, aceasta a reprezentat mereu o tentatie si impediment in manipularea maselor. Este evident ca se doreste o renuntare a valorilor originale, o ”americanizare in masa” in care spiritualitaea si traditia sa fie doar concepte simple si de mult uitate.. Tot ceea ce se intampla acum si de sute de ani este un atac constant si sustinut la denigrarea imaginii Bisericii Ortodoxe. Biserica Ortodoxa nu este numai clerul, acele stirii scormonite sau creeate, menite sa evidentieze caracterul slab al omului..Biserica este „Spitalul Nostru Spiritual” in care apasati de problemele grave intram sa ne rugam si de unde plecam cu sperante. In Biserica gasim un sprijin atat moral cat si psihologic. Biserica suntem noi crestinii, iar noi suntem tacuti si indiferenti!


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s


Arhiva

Cele mai cautate

Reclame

%d blogeri au apreciat asta: